torstai 15. lokakuuta 2015

Ruotusotilaiden mailla Koivuniemessä

Ruotusotilastorppien vaiheita selvitellessä tulee usein ongelmaksi se, että tiettyjä ihmisiä on hankala varmuudella sijoittaa tiettyyn torppaan. Samassa kylässä ja tietyn talon rippikirjasivulla kun saattoi olla useitakin tuolloisia ja entisiä sotilaita. Ilo olikin suuri, kun Koivuniemen kylän isojakokarttaa tutkiessani huomasin, että siitä löytyivät sekä kylään sijoitetun ruodun numero (107) että isojakotoimituksen aikana virassa olleen sotilaan nimi. Michel Fastin sotilasnimi oli tosin vääntynyt Wästiksi mutta merkit olivat kuitenkin selvät. Tämän tarinan päähenkilöt voidaankin siis melko varmasti sijoittaa Leppijoen rantatöyräällä sijainneeseen torppaan, jonka viereisiä peltotilkkuja he päätoimensa ohessa viljelivät.

Aloitetaan kuitenkin alusta eli tiettävästi ensimmäisestä torpan asukkaasta. Suuren Pohjan sodan aikaan juuri ennen isoavihaa torppa näyttää olleen tyhjillään. Siitä kertoo Porin läänin jalkaväkirykmentin vuoden 1712 katselmusrullassa näkyvä Vacant-merkintä. Vuonna 1716 torpassa näytetään jälleen asutun, koska ruotuun oli pestattu Johan Pettersson Nyman –niminen mies. Hän oli kotoisin Huittisista ja syntynyt vuoden 1690 tienoilla. Lisäksi hän oli naimisissa ja hänen kerrotaan myös olleen lukutaitoinen, mitä vain harva suomalainen vielä tuolloin oli.

Karoliinien paluumarssi Norjan sotaretkeltä muuttui katastrofiksi,
kun kuulas talvi-ilma vaihtui kesken vaelluksen lumimyrskyksi.
Yksi tuntureille kadonneista oli Suodenniemen Koivuniemen
kylän ruotusotilas Johan Nyman.
Nyman ryhtyi sotilaaksi juuri Ruotsin ollessa keskellä yhtä historiansa suurimmista kamppailuista. Sota imaisi Nymaninkin mukaansa, sillä hän osallistui sinikeltaisista asepuvuistaan tunnetun karoliiniarmeijan mukana soturikuningas Kaarle XII:n Norjan sotaretkelle loppuvuodesta 1718. Kuninkaan kaaduttua nykyisen Haldenin kaupungin piirityksen aikana sai armeija käskyn vetäytyä takaisin Ruotsiin vuodenvaihteessa 1718-1719. Pohjoisessa Trondheimiä piirittäneiden ruotsalais-suomalaisten joukkojen komentaja Carl Gustaf Armfelt päätti, että peräytyminen tehtäisiin suorinta tietä tunturien yli. Matkaa Ruotsin puolella sijaitsevaan Handöliin oli sotilaille kohtuullisesti eli noin 80 kilometriä ja sääkin näytti suosivan muutaman päivän marssia ohuessa hangessa. Kesken matkan puhkesi kuitenkin kova lumimyrsky ja joukot hajosivat pitkin tuntureita. Kuudesta tuhannesta marssille lähteneestä puolet menehtyi ankarissa oloissa, heidän joukossaan myös Johan Nyman. Hän oli tämän sotaretken toinen suodenniemeläisuhri, kun Jacob Snickare Jalkavalan kylästä oli menehtynyt Trondheimin liepeillä joulukuussa 1718.

Koivuniemen ruotusotilastorppa sijaitsi kahden tien
risteyksessä ohi virtaavan Leppijoen rannalla. Sen tilukset
on merkitty karttaan numerolla 18. Torpan paikka on
helposti havaittavissa, sillä ilmakuvien perusteella sitä
reunustava oja on edelleen jokseenkin samassa paikassa
kuin jo 1700-luvun lopulla.
Nymanin kuoleman jälkeen ruotu oli pari vuotta ilman sotilasta. Syyskuun 3. päivänä vuonna 1722 tehtävään astui Hendrich Jöransson Lydman, joka oli tuolloin 27-vuotias. Armeijan palveluksessa hän oli ollut kuuden vuoden ajan. Hän ehti olla tehtävässä kymmenisen vuotta, kunnes sai sairaalloisuutensa vuoksi vapautuksen. Hänen tilalleen tuli 21.9.1746 Jöran Jacobsson Lydman, joka oli mukana Suomenlinnan rakennustöissä ainakin vuosina 1754 ja 1755. Jälkimmäisestä reissusta hän näyttää viettäneen osan sairasvuoteella. Hän pääsi silti vielä takaisin kotiin ja asutti perheineen Koivuniemen torppaa melko pitkään, sillä hänen sotilasuransa kesti vuoteen 1773, jolloin hän sai vapautuksen 53-vuotiaana lähes 30 vuoden armeijauran jälkeen.

Jöran Lydmanin seuraaja oli 27-vuotias Matts Johansson Lydman. Hänen kohdaltaan löytyy vuoden 1789 katselmusrullasta pieni mutta kiinnostava merkintä ”På Hapanemi Rusth.”  eli ”Haapaniemen rusthollissa”. Merkintä viittaa Suomen sotilasoppilaitosten isoisään, tuolloin Rantasalmella sijainneeseen Haapaniemen sotakouluun mutta itselleni ei ole selvinnyt, mikä hänen sidoksensa siihen oli. Kadetiksi hän oli 41-vuotiaana liian vanha eikä häntä löydy alla mainitusta Tigerstedtin kirjastakaan, joka listaa myös koulun opettajakuntaa. Lydman on joka tapauksessa ensimmäinen suodenniemeläinen, jolla näyttäisi olleen kytkös tuohon maineikkaaseen oppilaitokseen.

Tuossa se kerran oli, Koivuniemen ruotumiesten koti.
Vasemmalle menevä tie vie entisen Heikkilän toimintakeskuksen
suuntaan, oikealle menevä puolestaan Leppälammille.
Leppijoki jää tässä kuvassa selän taakse.
Sotilasasiakirjat kertovat Matts Lydmanin kohtalosta, että hän kuoli 42-vuotiaana huhtikuun 12. päivänä vuonna 1790. Suodenniemen rippikirjasta hänen nimensä on vedetty yli ja viereen on kirjoitettu "obiit i fält" eli kuoli (taistelu)kentällä. Näin ollen vaikuttaa siltä, että Lydman osallistui muun rykmentin mukana Kustaa III:n sotaan ja jäi sille tielleen joko taudin tai sotatoimien uhrina. [Lisäys 17.10.2015: Matts Lydman näyttää todella osallistuneen Kustaa III:n sotaan ja olleen hoidettavana sairaalaksi muutetussa Haapaniemen sotakoulussa. Katso jutun lopussa olevat kommentit.]

Tähän aikaan Noukan, Husarin ja Pohjakylään kuuluneen Kinan talojen ylläpitämä ruotu hankki nopeasti uuden miehen Matts Lydmanin tilalle. Paikan sai jo saman vuoden kesäkuussa Michel Andersson Fast eli juuri se henkilö, jonka nimi on alussa mainitussa isojakokartassa. Hän oli pestin ottaessaan jo lähempänä 40 ikävuotta mutta tuli kuitenkin hyväksytyksi. Palvelusta hänellä oli tuolloin takana jo yli 20 vuotta eli hän kuului niihin, jotka olivat olleet armeijan rullissa jo poikavuosista saakka. Hänkin oli ollut mukana Kustaa III:n sodassa, sillä 1800-luvun alussa saamansa viimeisen katselmusmerkintänsä mukaan hän oli "osallistunut useisiin taisteluihin viime sodassa ja on nyt sairas ja kykenemätön palvelukseen". Pian tämän merkinnän tekemisen jälkeen hän sai eron ja kaksinkertaisen eläkkeen.

Koivuniemen sotilastorppa ehti nähdä vielä yhden ruotusotilaan, kun Michel Fastin tilalle tuli kesällä 1804 Fredrik Fast, 30-vuotias nuorukainen. Hänen kohdallaan kiinnostavaa on, että hän oli syntyjään suodenniemeläinen. Ei varmaankaan ruotumiehistä ainoa mutta ensimmäinen jonka tiedän.

Fredrik Fastin syntymämerkintä Mouhijärven syntyneiden ja kastettujen luettelossa 1753-1784.
Joulukuun 7. vuonna 1773 syntyneen pojan vanhemmat olivat Samuel Calin (Calijn) ja
Anna Maria Ramberg. Kummeikseen hän sai Sigfred Pälän, Sigfred Koppelon, Jöran Tuorin (?)
vaimoineen ja Suodenniemen tuolloisen pitäjänapulaisen Matias Hagelbergin vaimon
'Madam' Elisabeth Astrenian. 

Fredrik Fastin edeltäjästä Michel Fastista tiedämme vielä, että hän kuoli mätäkuumeeseen (rötfeber) Marttilassa (S:t Mårtens) Turun liepeillä maaliskuussa 1809. Ehkä hän oli sieltä kotoisin ja palasi sinne palveluksensa päätyttyä. Fredrik Fast selvisi Suomen sodan murrosvuosista ja jatkoi elämäänsä autonomisessa Suomessa. Torpan seutu sen sijaan hiljeni. Sen tontti on nykyisin peltoa osana Leppijoen maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa.

Lähteet:
Porin läänin jalkaväkirykmentin katselmusrullat ja värväysluettelot 1712-1805, Kansallisarkisto.
Mouhijärven seurakunnan syntyneiden ja kastettujen luettelo 1753-1784, Kansallisarkiston Digitaaliarkisto.
Suodenniemen seurakunnan kuolleiden luettelo 1809, Kansallisarkiston Digitaaliarkisto.
Englanninkielinen Wikipedia: Carolean Death March.
Tigerstedt E.S.:  Haapaniemi krigsskola, dess lärare och elever: anteckningar, handlingar och matrikel. Söderström, Helsingfors 1910.
Karoliinien kuva sivustolta https://www.nordfront.se/.
Karttapohja: Koivuniemen isojakokartta vuodelta 1797, Kansallisarkiston Digitaaliarkisto.

5 kommenttia:

  1. Kiinnostava arvoitus tuo merkintä Haapaniemestä! Pohdin, olisiko mahdollista, että tarkoitettaisiinkin Karkun Haapaniemeä, jossa asui upseereita tuohon aikaan?

    Jään malttamattomana odottelemaan kuvaustasi Kouraniemen ruodun 94 sotilaista.

    t. Vähäsävin jälkeläinen

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Kiitos erittäin mielenkiintoisesta viestistä! Karkun Haapaniemi ei ole minulle tuttu mutta kuulostaisi kyllä vahvalta ehdokkaalta oikeaksi vastaukseksi tähän arvoitukseen. Oletin heti, että kysymys olisi Haapaniemen sotakoulusta, koska siihenkin viitataan lähteissä usein Haapaniemen rusthollin nimellä.

    Täytyypä pikimmiten katsoa Karkun Haapaniemen tietoja ja tehdä tarvittaessa korjaus tekstiin.

    VastaaPoista
  3. Hei vielä,

    tarkistin tuon katselmusrullan ja huomasin, että katselmushan pidettiin Säämingissä 26.10.1789, joten Haapaniemellä tarkoitetaan varmaankin Rantasalmen Haapaniemeä, sehän on lähellä. Lydmanin lisäksi muidenkin Henkikomppanian sotilaiden kohdalla näyttää olevan merkintöjä, että ovat sairaana Haapaniemessä. Pahoittelut harhaanjohtavasta vinkistäni Karkun suuntaan!

    t. Se vähäsävinen

    VastaaPoista
  4. Hei,

    Olen vain tyytyväinen! Nytpä tiedän että Karkustakin Haapaniemi löytyy. Asiaa penkoessani löysin vielä tekstiin muutamia tarkennuksia jotka lisäsin. Ja kiitoksia tarkemmasta tiedosta Lydmanin Haapaniemessä oleskelun syystä. Siellä oli siis sodan aikana sairaala, jossa häntäkin hoidettiin. Hieno tieto!

    VastaaPoista
  5. Alla ote Sarkosen-Calinin sukuluettelosta.

    SARKONEN

    Göran Antinpoika Isokauppila Calin 1697-1753 Mahnala
    Helena Ryss 1695

    Samuel Yrjönpoika 1737- 1785 Calin
    Anna Stiina Ramberg 1745-1789

    Fredrik 1773 -1855 muutti Fast, myöhemmin ehkä Sarkonen, oli ensin renki ja ruotusotamies.
    Maija Liisa Mikaelintytär 1787-1855

    myöhemin Fast meni Taipaleen Kotasuon maahan ja rakensi ensin saunan ja sitten Korpin nimisen talon, joka muutettiin nimeksi Sarkonen. Tämä tapahtui 1815 ja alkoi viljelysmaan raivaaminen. ... heillä oli 7 lasta. Vanhin Fredrik Fredrikipoika peri talon eli siellä koko 83 vuotisen elämänsä.

    Fredrik Fredrikinpoika 1803-1886
    Maija Liisa Tuomaan tytär 1804-1866
    Anna Mikaelintytär 1803-1874 ei lapsia

    David Malakias 1840 ainoa aikuiseksi elänyt poika. Ei tietoa milloin talo luovutettu hänelle, mutta nuori oli koska jo 1863 muutti Yli-pekkalaan laviaan vävyksi ja tod näk talo oli jo silloin myyty vieraalle.
    Liisa Vilhelmiina Antintytär Pekkala Lavia
    muutti Laviaan 1863

    -------

    Isak Fredrik Fastinpoika 1816- Viides fredrikin lapsista, kaiketi jo Sarkosella 26.1.1816 syntynyt, muutti naimatonna niemenkylän nisukoskelle 1838, kuoli 26.1.1895. Muistitiedon muk. Kuoli leppälammin kiilillä syntymäpäivänään, ollessaan tyttärensä luona lukukinkeripidoissa.
    Maria Kristiina Andersintytär Nisukoski 1819-1896 Vihittiin nisukosken tyttären kanssa 1839. Elivät Nisukosken isäntäväkenä ja heidän poikansa vielä siellä isännöi jonkin aikaa.

    Isak Anders 1842-
    Vilhelmiina Tuomaantytär Kiili Leppälammilta 1848-1917
    Hankkivat huutokaupasta sarkosen takaisin calinin suvulle, muuttinat sinne 1870 ja ja käyttivät nimeä sarkonen.
    Jo aikaisemmin fredrik sarkosen kohdalla mainittiin sarkosen talon myynnistä- David malakias frpoika luovutti sen eräälle porilaiselle tukkiyhtiölle, joka kuitenkin teki konkurssin ja talo huutokaupattiin ja silloin iisakki ja vilhelmiina huusivat sen. Silloin oli verot ja vanhusten muonat kolmelta vuodelta suorittamatta ja mainittava että kiilin ja sarkosen väen sukulaisuus vahvistui entisestään- sen lisäksi. 1866 kuollut vanhaemäntä oli kiilin tytär. Oli nyt uusikin ja kiilin isännän sisar Iisakki isäntä ja Kiilin emäntä olivat Sarkosen vanhanisännän veljen lapsia.

    Vihtori Iisakinpoika1872-1919
    Anna Armas Kustaantytär Pälä 1879-1930
    Vain 7 vuotta kesti isännyys. Sai talon 1912, kuoli ja talo vuokralle. Isän kuollessa Pentti poika vasta 4 vuotias ja äitikin sairas. Talo vuokralle siksi kunnes tulisi täysikäiseksi. Ainoa poika
    Pentti Vihtori Sarkonen 1915-1996
    Tuovi Irma Annikki Seetintytär Isotalo 1918-1992

    Risto S.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...