keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Tapporahalla pedot kuriin

Erilaiset petoeläimet olivat Suodenniemellä melko tavallisia vielä 1800-luvun jälkipuolella. Karhusta olen löytänyt vuosisadan puolen välin paikkeilta yhden merkinnän mutta kuten alempana huomataan, susia ja ilveksiä oli alueella enemmän.

1800-luvun mittaan metsiä alettiin tyhjentää suurpedoista.
Nämä sudet astelivat Suomen metsästyslehden sivulla vuonna 1908.
1800-luvun metsäluonto erosi nykyajasta muun muassa sikäli, että hirviä oli vähän. Ne oli ajan saatossa metsästetty lähes sukupuuttoon. Siitä syystä pedot iskivät tuon tuostakin karjan kimppuun eivätkä ihmisuhritkaan olleet tavattomia. Vuosina 1881-1882 sudet veivät Varsinais-Suomessa 22 lasta. Hyökkäykset lapsiin kuitenkin loppuivat yhden vanhan naarassuden kaatamiseen. Tapahtumaketju saattoikin olla kokonaisuudessaan sen aiheuttama.

Suurpetoja vastaan ei seisty toimettomina. Karjanomistajilta kerättiin maksu, jolla kustannettiin tapporaha petokannan harventajille. Erityisesti susien määrä alkoikin nopeasti laskea. Sen taustalla ei kuitenkaan ollut yksinomaan tapporahan houkuttama jahti vaan myös se, että maan senaatti kutsui Venäjältä ammattimaisia susien metsästäjiä tyhjentämään metsiä pedoista.

Alle on koottu suurpetokohtaamisesta kertovia katkelmia Suodenniemen kuntakokouksen pöytäkirjoista. Poiminnat on suorittanut nimimerkki TON. ja ne on julkaistu Paikallissanomissa 15.12.1966, mistä ne on sellaisenaan tähän listattu. Katkelmista käy kiinnostavasti ilmi kuinka petoja tavattiin eri puolilla pitäjää ja kuinka niitä harvennettiin. Onpa yksi vilpin yrityskin tallentunut aikakirjoihin.

* * *

9.8.1878

Torppari Wilhelmi Wilhelminpoika Mäkipää Pyykosken kylästä tuli esiin ja antoi yhden suden poikasen nahan, jonka oli tappanut viimeksikuluneen kesäkuun 26 päivänä Santahuhta-nimisestä paikasta Kakkurilammen metsästä tätä kappelia, jonka kokouksessa todistivat: Kraatari David Rimnel ja torpanpoika David Juhanpoika Mäkelästä Kalhun kylästä. Kokous tunsi sen suden poikasen nahaksi, josta tulee saamaan susi rahat.
2 § edellistä kokousta:
  Tuotiin myös esiin talollisesta Parttalalta ketunpoikasen nahka sudenpoikasen nahkana, jota kokous ei hyväksynyt.

* * *

22.9.1878

Ittellisen leski Margreta Wessman Kiikoisten kylästä Suodenniemen seurakuntaa, ilmoitti, että edesmennyt miehensä eläissänsä viime kesäkuun 21 päivänä oli Isonlähteenmäen lammashaasta mainitusta kylästä löytänyt ilveksen pesän, josta oli tappanut kaksi ilveksen poikaa, joista toivoi saada armossa luvattua tappo rahaa. Että vahvistaa totuuden tästä ylosannosta edestuotiin nahat sekä todistajat oli paikalla talollinen Wilhelm Erikinpoika Isolähteenmäki ja trenki Juha Lilja, jotka todistavat että asia on tosi. Myöskin saapui kokoukseen weisutirehtööri C. G. Ahlqvist, joka oli paljon metsän petoja tappanut ja vakuutti valallisella velvoituksella, että ne todella on ilveksen poikain nahkoja.

* * *

30.12.1879

Entinen talollinen Juha Pirttijärvi toi kokoukseen susi ilveksen (sic!) nahan, jonka hän oli tappanut Pirttijärven metsästä, myös todistuksen että asia oli tosi, josta hänelle luvattiin susitapporahaa.

* * *

28.6.1880

Suostuttiin tästä lähin siksi kuin toisin määrätään Petoeläin tapporaha seuraavalla tavoin: Jokaiselta karhulta maksetaan tapporahaa kymmenen penniä jokaiselta lypsävältä lehmältä, niin hyvin manttaalin omistailta kuin torppareilta ja muilta joilla lehmä on, samoin jokaiselta sudelta viisi penniä ylläolevain perusteiden mukaan. Yhtäläinen tapporaha pitää maksettavan poikaista kuin täysikasvuisistakin.

Samoin suostuttiin että Kunnallislautakunta on velvollinen kokoamaan susirahat ensi Uuden vuoden päivästä alkaen ilman erityistä ylöskantorajaa sekä suorittamaan petoeläinten tappajille ilman erityistä maksua.

Vuonna 1880 kappelin susitilanne kuvattiin
huolestuttavaksi. Uutinen Koi-lehdessä 31.8.1880.
* * *

27.9.1880

Iisakki Fagerlund sano myrkyllä tappaneensa suden viime talvena kaksi vuotta takaperin. Myrkytys on tapahtunut Mouhijärven emä seurakunnan puolella, mutta tänä talvena löydettiin kuollut suden raato Mikkolan niittyladon alta, jonka hän omistaa samaksi vaan kuntakokous ei tainnut tuntea tätä, ennenkuin oikea todistus tehdään jos se on sama, ei myös ennen luvattu yllämainitusta tapporahaa.

* * *

22.8.1881

Työmies Viktor Hakala ja talonpoika Erland Davidinpoika Sillanpää, ovat löytäneet suden pesän ja siitä tappaneet kuusi suden penikkaa sekä samasta paikasta jäljestäpäin on Frans Stenberg tappanut yhden suden penikan, eli yhteensä oli saatu kuusi, niin kutsutusta Marjamäen härkähaka Marjamäen metsällä, joista todistajat paikalla todistivat asian todeksi ja heille myönnettiin määrätty tapporaha, vakuudeksi joka nahasta leikattiin pää pois mutta rahat kootaan nykyvuoden karjaluvun suuruuden jälkeen. Sekä rahain saajat oli erimielisiä kelle rahat piti annettaman, jonka vuoksi kokous päätti, että ei anneta kenellekään kuin on täysi sopimus tullut asiassa.

* * *

31.5.1886

Päätettiin Tappo raha siittä Ilveksestä jonka Kittilän Kelan renkit Kaarle Davitin poika ja Joosua Isakin poika tappoivat viime maaliskuun 13 päivä, lautaveräjän viidasta Kelan maalla, ja jona nahka viimeis kokouksessa merkittiin siten että katkaistiin korvain päät poikki oikeasta korvasta vähempi ja vasemmasta enämpi, maksettavaksi sillä tavoin kuin kunta kokouksessa kesäkuun 28 päivä 1880 on päätetty.

* * * 

24.1.1888

Päätettiin tappo raha siittä Ilveksestä maksettavaksi joka tapettiin Lumiaisten metsästä tämän kuun 8 päivä, ja jonka nahka oli kuntakokouksessa saapuvilla ja merkittiin vasemman korvan päästä kappale pois leikkaamalla.

* * *

24.2.1888

Päätettiin tappo rahat maksettavaksi siitä ilveksestä jonka Wille Neulanen Huittisten Pitäjästä on tappanut Mustapään metsästä viime tammikuun lopulla. Josta on vasemman korvan päästä kappale leikattu jonka Kanttori Grönroos on tuonut Kuntakokouksen nähtäväksi.

Lähteet:
Susijuttua Suodenniemeltä. Paikallissanomat 15.12.1966, s. 4.
Susitutkija saa osansa petovihasta. Tiede 2/2012, s. 42-45.
Kuvitus: Historiallinen sanomalehtikirjasto, Kansalliskirjasto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...