Eräs keräelmä käsitteli perinneruokia ja Suodenniemeltäkin
oli saatu muutama tieto talteen. Ruokavalion koostumus tietysti vaihteli eri
kansankerroksissa ennen kuten nykyisinkin mutta Suodenniemeltä saadut tiedot
käsittelivät enimmäkseen puuroja, uunijuustoja ja keittoja. Eli ns. tavallisen
kansan ruokia.
Yksi kiinnostava tuttavuus oli perinnepannukakku eli prötti.
Sitä syötiin kyllä laajemmallakin alueella (ainakin muualla Satakunnassa ja
Pohjanmaalla) mutta nähtävästi siis myös Suodenniemellä. Nimen alkuperänä on
ehkä ruotsin leipää tarkoittava sana bröd.
Arkistosta löytynyt kuvaus käsitti vain prötin ainesosat,
muttei tietoja sen valmistamisesta kuten uunin lämpötilasta tai paistoajasta.
Päätin silti kokeilla miltä tuollainen paistos maistuisi.
Valmis prötti. Maistuu paremmalta kuin miltä tässä näyttää. Olisikohan pinnan pitänyt olla ruskeampi? |
Valmis porkkanalla jatkettu prötti oli maistuva kokemus.
Rakenteeltaan se on samanlainen kuin pannukakku, mutta tuntui ruokaisammalta.
Muutama pala täytti vatsan. Parasta oli kuitenkin prötin muunneltavuus: se maistuu
sellaisenaan mutta sitä voisi varmaan kokeilla myös voin tai tuorejuuston kanssa. Myös erilaiset tahnat voisivat sopia prötin kavereiksi.
Taikinastakin voisi koittaa erilaisia versioita. Nokkosta olisin nytkin
laittanut joukkoon, ellen olisi juuri toissa viikolla käyttänyt viimeisiä.
Prötti on ehdottomasti hyvä keino hyödyntää aterialta yli
jäänyt muusi tai yksittäiset perunat. Kannattaa lähteä testailemaan ja nauttia perinneherkun
monipuolisuudesta!
Lähde:
Kansallismuseon kansatieteellinen arkisto, kysely n:o 11: Suodenniemi.
Lähde:
Kansallismuseon kansatieteellinen arkisto, kysely n:o 11: Suodenniemi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti